Skip to main content

Oι κύστες ωοθηκών είναι ένα συνηθισμένο γυναικολογικό φαινόμενο και παρά τους φόβους που μπορεί να μας περνά, σπανίως αποτελεί κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας. Πιο συγκεκριμένα, η κύστη είναι ένας θύλακας με υγρό και εμφανίζεται πάνω στην ωοθήκη η μέσα σε αυτή και μπορεί να έχουν μέγεθος από μερικά εκατοστά ως και πάνω από 30 εκατοστά. Συχνά, σκάει χωρίς προειδοποίηση ή από εξωτερικούς παράγοντες. Σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν κύστες όμως δεν είναι όλες οι κύστες ίδιες.

Κύστες Ωοθηκών : οι τύποι

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι κύστης: η λειτουργική (φυσιολογική) και η παθολογική (μη φυσιολογική). Η λειτουργική σχηματίζεται όταν δεν απελευθερώνεται το ωάριο ή όταν ο σάκος μέσα στον οποίο βρίσκεται το ωάριο δε διαλύεται μετά την ωορρηξία.

Άλλοι τύποι σχηματισμού κυστών είναι οι παρακάτω:

  • Πολυκυστικές ωοθήκες
  • Ενδομητρίωμα
  • Κυσταδένωµα
  • Δερμοειδής κύστη

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι κύστεις είναι λειτουργικές και δεν προκαλούν προβλήματα. Στην πλειοψηφία τους φεύγουν από μόνες σε διάστημα τριών μηνών χωρίς να προκαλέσουν επιπλοκές.

Κύστες Ωοθηκών : συμπτώματα

Οι κύστες συνήθως δεν προκαλούν ευδιάκριτα συμπτώματα για αυτό και περνούν απαρατήρητες σε πολλές γυναίκες. Υπάρχει όμως πιθανότητα η κύστη συνοδεύεται από πόνο στην περιοχή της πυέλου ή αίσθημα πίεσης στην πλευρά της ωοθήκης που έχει σχηματιστεί η κύστη. Συμπτώματα που έχουν συνδεθεί ανά καιρούς με τις κύστες είναι ο πόνος καλή διάρκεια της γυμναστικής και της σεξουαλικής επαφής, το πρήξιμο στους κοιλιακούς, η συχνοουρία ή η μειωμένη ροή ούρων και η ναυτία.

Εάν όμως μια κύστη συμπιεστεί, σπάσει ή αρχίσει να αιμορραγεί, μπορεί να προκαλέσει τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πόνος ή οίδημα στην κοιλιακή χώρα
  • Πόνος στη μέση
  • Δυσκολία στην ενούρηση ή συχνοουρία
  • Πόνος στο σεξ
  • Πόνος και υπερβολική αιμορραγία στην περίοδο
  • Αύξηση βάρους
  • Ναυτία και τάση προς εμετό
  • Απώλεια όρεξης, αυξημένο αίσθημα κορεσμού

Κύστες Ωοθηκών : διάγνωση

Οι κύστες ωοθηκών μπορούν να διαγνωστούν άμεσα και γρήγορα. Ο γυναικολόγος μπορεί να εντοπίσει τις κύστες με τη βοήθεια υπερήχου ή αιματολογικής εξέτασης (ορμονική ανάλυση) καθώς και άλλων πιο εξειδικευμένων τρόπων. Είναι σημαντικό ο γυναικολόγος να έχει μία γενική εικόνα, με τακτικά τσεκ απ, έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση οι κύστες να προκαλέσουν πρόβλημα γονιμότητας. Εάν η ωοθήκη έχει αλλοιωθεί λόγω των κύστεων, μπορεί να εμποδίσει την ομαλή πορεία του ωαρίου και να μην είναι δυνατή η γονιμοποίηση του. Τέλος, ενώ οι περισσότερες κύστες ωοθηκών είναι ακίνδυνες και φεύγουν από μόνες τους, ένα μικρό ποσοστό μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο ειδικά σε μεγαλύτερες γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση.

Κύστες Ωοθηκών : θεραπεία

Συνήθως εάν πρόκειται για φυσιολογική κύστη δεν χρειάζεται να ακολουθηθεί κάποια αγωγή για αντιμετώπιση. Το ίδιο θα την απορροφήσει. Αν όμως η κύστη σπάσει τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η γυναίκα να νιώσει έναν οξύ πόνο.

Επέμβαση για την αφαίρεση τους αποτελεί τελευταία επιλογή και συνήθως συνιστάται όταν ο πόνος που προκαλούν είναι ανυπόφορος ή όταν η κύστη έχει μεγαλώσει τόσο πολύ όπου κινδυνεύει να προχωρήσει σε καρκίνο.

Κύστες Ωοθηκών : λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης ωοθήκης μπορεί να γίνει με ασφαλή τρόπο και με σύντομη νοσηλεία, ανάρρωση. Οι κύστες ανεξάρτητα με το μέγεθός τους μπορούν να αφαιρεθούν λαπαροσκοπικά και να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα αφήνοντας τον υγιή ιστό των ωοθηκών ανέπαφο στη θέση του. Μετά τη λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστεων ωοθηκών, η ασθενής μπορεί συνήθως να φύγει από το νοσοκομείο σε μία ημέρα και να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητες μέσα σε 1 εβδομάδα

Η ομάδα μας:

Dr. Μανώλης Δουλγεράκης Γυναικολόγος Λαπαροσκόπος

Δρ Νούλη Ξενιτίδου Γυναικολόγος Λαπαροσκόπος Χειρουργός Μαιευτήρας

Close Menu