Skip to main content

Λαπαροσκόπηση και Γυναικολογία :  Τι είναι η Λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση αποτελεί μια χειρουργική τεχνική, η οποία επιτρέπει στον ιατρό να έχει πρόσβαση στα εσωτερικά όργανα, χωρίς να πραγματοποιεί μεγάλες τομές. Αποτελεί την πιο σημαντική τεχνική της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery) και έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της κλασσικής ανοιχτής χειρουργικής.

Η λαπαροσκόπηση διεξάγεται με τη χρήση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας με σημαντικότερο το λαπαροσκόπιο, ένα ειδικό όργανο με ενσωματωμένη κάμερα και πηγή φωτός, το οποίο εισέρχεται στα εσωτερικά όργανα και τα απεικονίζει, μέσω ενός συστήματος που περιέχει βίντεο υψηλής ευκρίνειας HD, συσκευή εγγραφής και οθόνες.

Διαγνωστική και χειρουργική λαπαροσκόπηση

Στη σύγχρονη χειρουργική, η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται ευρέως για τη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση μιας πληθώρας παθήσεων της κοιλιακής χώρας και της λεκάνης. Στη γυναικολογία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση παθήσεων όπως:

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκόπησης;

Η τεχνική της λαπαροσκόπησης υπερτερεί έναντι της παραδοσιακής ανοιχτής χειρουργικής, ενώ παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία είναι:

  • Μη επεμβατική, σχεδόν ατραυματική
  • Χρήση μικρών τομών και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Μείωση του τραύματος των ιστών και ταχεία επούλωση
  • Μειωμένη απώλεια αίματος
  • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
  • Βραχύτερος χρόνος νοσηλείας και ανάρρωσης
  • Γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικών επιπλοκών (πχ. λοιμώξεις ή διαταραχές στην επούλωση των ιστών).
  • Μικρός κίνδυνος εμφάνισης μετεγχειρητικών συμφύσεων

Λαπαροσκόπηση

Πώς πραγματοποιείται η λαπαροσκόπηση;

Στη γυναικολογία, η λαπαροσκόπηση διενεργείται με μια μικρή τομή κοντά στον ομφαλό, μέσω της οποίας ο γυναικολόγος εισάγει το λαπαροσκόπιο. Έπειτα, μέσω του λαπαροσκοπίου, ο ιατρός διοχετεύει διοξείδιο του άνθρακα με στόχο να επεκτείνει και διαστέλλει την κοιλιακή κοιλότητα, επιτρέποντας την καλύτερη απεικόνιση όλων των ενδοκοιλιακών οργάνων. Ταυτόχρονα, το λαπαροσκόπιο αναμεταδίδει την εικόνα σε μια ή περισσότερες οθόνες υψηλής ευκρίνειας, προσφέροντας στον γυναικολόγο μια καθαρή εικόνα της περιοχής.

Στη συνέχεια, ανάλογα με το είδος της επέμβασης, ο γυναικολόγος εκτελεί δύο ή τρεις μικρές τομές στην κοιλιά, διαμέσου των οποίων διέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία, ώστε να φτάσουν στο κατάλληλο σημείο. Μόλις ολοκληρωθεί η επέμβαση, όλα τα εργαλεία αφαιρούνται, απελευθερώνοντας το αέριο από το εσωτερικό της κοιλιάς. Στη συνέχεια, οι μικρές τομές ράβονται με την τεχνική της πλαστικής χειρουργικής ολοκληρώνοντας τη διαδικασία.

Ανάλογα με την πολυπλοκότητα του περιστατικού, η διάρκεια μιας λαπαροσκοπικής χειρουργικής επέμβασης ποικίλλει: από 15-30 λεπτά σε περιπτώσεις διαγνωστικής λαπαροσκόπησης έως και πάνω από 2 ώρες, όταν πρόκειται για δύσκολες και πολύπλοκες επεμβάσεις.

Τι είδους αναισθησία χρειάζεται για τη λαπαροσκόπηση;

Πριν την επέμβαση, χρησιμοποιείται  γενική αναισθησία και  μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, επείδη, όπως προαναφέραμε, ο γυναικολόγος εισάγει αέριο, ώστε να δημιουργηθεί χώρος ανάμεσα στα τοιχώματα της κοιλιάς και στα όργανα με σκοπό τη βέλτιστη απεικόνιση τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άσκηση πίεσης στο διάφραγμα, εμποδίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία των πνευμόνων. Ωστόσο, η λαπαροσκόπηση, ως μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ανάλογα με το είδος της επέμβασης και τις ιδιαιτερότητες της ασθενούς, ενδέχεται να επιτρέψει ελαφρύτερες μορφές αναισθησίας με καλύτερη μετεγχειρητική πορεία.

Πρίν και μετά τη λαπαροσκόπηση

Πριν από τη λαπαροσκόπηση, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε κάποιες εξετάσεις αίματος, ανάλυση ούρων, ηλεκτροκαρδιογράφημα και, ενδεχομένως, ακτινογραφία θώρακα. Επίσης, μπορεί να χρειαστούν εξειδικευμένες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Αυτές οι εξετάσεις, πλην της αξονικής/μαγνητικής τομογραφίας, γίνονται συνήθως το ίδιο πρωί της εισαγωγής σας στο νοσοκομείο, 2-3 ώρες πριν την επέμβαση. Θα χρειαστεί να αποφύγετε να φάτε και να πιείτε κάτι για τουλάχιστον 6 ώρες πριν από τη λαπαροσκόπηση.

Μετά τη λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται νοσηλεία για μερικές ώρες, μέχρι ο ασθενής να έχει ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις και την όρεξή του. Θα πρέπει επίσης να κανονίσετε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο να σας οδηγήσει στο σπίτι μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Ο ιατρός δίνει οδηγίες σχετικά με την φροντίδα των τομών και την αφαίρεση των ραμμάτων, εάν δεν είναι απορροφήσιμα.

Ανάλογα με το είδος της λαπαροσκόπησης και τις ιδιαιτερότητες της ασθενούς η αποθεραπεία μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες έως και μερικές ημέρες.

Γιατί να μας επιλέξετε

Στο επίκεντρο της επίσκεψης της γυναίκας στο ιατρείο μας είναι η παροχή εξατομικευμένης διάγνωσης με διαγνωστικό εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας τελευταίας γενιάς και ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα γυναικολογικής υγείας που την απασχολεί. Ενημερώνεται αναλυτικά για τις επιλογές που είναι διαθέσιμες όσον αφορά το προσωπικό της πρόβλημα υγείας και μαζί επιλέγουμε την καταλληλότερη αγωγή για εκείνη βάση των δικών της προσωπικών αναγκών στη καθημερινότητα της.

Στο Εξειδικευμένο Κέντρο μας ΓΥΝΑΙΚΑ+ παρέχουμε εξατομικευμένες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για τη σύγχρονη Γυναίκα σε κάθε στάδιο της Ζωής της.

 

Close Menu