Skip to main content

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών : Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία από τις πιο κοινές παθήσεις σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Είναι μια μορφή ενδοκρινοπάθειας και συσχετίζεται με την αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων στο αίμα καθώς και τη διαταραχή της ωοθυλακιορρηξίας. Εκτιμάται ότι αφορά το 6% έως και το 19% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Παρόλο που είναι τόσο συχνό φαινόμενο τα αίτια εμφάνισης δεν είναι γνωστά για όλες τις περιπτώσεις και τα συμπτώματα ποικίλουν.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών : Τα συμπτώματα

Η πρώτη περιγραφή του σύνδρομου έγινε το 1935 και έγιναν αναφορές για συμπτώματα υπερτρίχωσης, αμηνόρροιας, παχυσαρκίας και πολυκυστικής ωοθηκών. Από τότε τα συμπτώματα έχουν αυξηθεί και επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες στη ζωή μιας γυναίκας.

Στη σημερινή εποχή, τα πιο κοινά χαρακτηριστικά είναι:

  • η διαταραχή της ωορρηξίας
  • η υπερανδρογοναιμία
  • η πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών
  • τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης
  • η εμφάνιση διαβήτη

Η διαταραχή της ωορρηξίας ή ακόμα και η αναστολή της συσχετίζεται με τη διαταραχή της εμμηνόρροιας, η αραιομηνόρροια και με υπογονιμότητα. Η υπερανδρογοναιμία εμφανίζεται με αύξηση της τριχοφυΐας ή σε αντίθετη περίπτωση αλωπεκία και ακμή. Οι πολυκυστικές ωοθηκών είναι οι ωοθήκες οι οποίες περιέχουν ωοθυλάκια, δηλαδή μικρές κύστες, και αναγνωρίζονται με τον υπέρηχο.

Σε σημαντικό αριθμό ασθενών εμφανίζεται αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα (υπερινσουλιναιμίας) λόγω ινσουλινοαντοχής. Η ινσουλινοαντοχή στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχει μεγάλες πιθανότητες να οδηγήσει σε εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, διαβήτη εγκυμοσύνης όπως επίσης και άλλες διαταραχές μεταβολισμού των λιπιδίων. Αυτό με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στον οργανισμό και συμπτώματα υπεργλυκαιμίας, δυσλιπιδαιμίας, κατανομής λίπους στον κορμό και υπέρτασης. Ο επηρεασμός του οργανισμού στο τρόπο αποθήκευσης λιπιδίων οδηγεί επίσης σε εμπόδια στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους για τη γυναίκα και αποτελεί μία από τις κλασικές εκδηλώσεις της νόσου σε πολλούς ασθενείς.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών : Η διάγνωση

Για να γίνει διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός εξετάσεων και διαφόρων παραγόντων από τον ιατρό. Θα χρειαστεί να δούμε συνολικά την κλινική εικόνα, τα αποτελέσματα των ορμονικών εξετάσεων και τη συνολική εμφάνιση των ωοθηκών στο υπερηχογράφημα. Αφού αποκλειστούν άλλες ασθένειες τότε μπορεί ο γυναικολόγος με σιγουριά να προχωρήσει στη διάγνωση. Αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία μιας και τα δεδομένα και τα συμπτώματα έχουνε μεγάλη απόκλιση από γυναίκα σε γυναίκα.

Στη διαδικασία της διάγνωσης συμπεριλαμβάνονται και άλλα κριτήρια όπως φυλετικά, εθνικά και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Εξετάζεται επίσης και το ιστορικό του ασθενούς στους άμεσους συγγενείς για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αυξημένη συχνότητα περιστατικών. Σύμφωνα με μελέτες, αναγνωρίζεται ως σύνθετο γενετικό νόσημα και έχει γενετική προδιάθεση.

Θεραπεία για το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Μιας και τα αίτια εμφάνισης δεν είναι πλήρως προκαθορισμένα, υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος για την κάθε περίπτωση. Σε αρχικό στάδιο δίνεται βάση στη διατροφή της ασθενούς έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση βάρους. Μέσω στενής παρακολούθησης υπάρχει στόχος για απώλεια βάρους, σε γυναίκες που έχουν υπερβεί το επιτρεπτό όριο, και ενδυνάμωση με γυμναστική. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει τα θετικά στοιχεία που μπορεί να έχει η απώλεια βάρους στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει και στις μεταβολικές διαταραχές.

Σε δεύτερο στάδιο έχουμε και τη φαρμακευτική αγωγή. Αποτελεί μια επιλογή που μπορεί να μπει στο πλάνο αγωγής ανάλογα με το αν η ασθενής επιθυμεί τεκνοποίηση ή όχι. Αν δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός για την ασθενή στον άμεσο μέλλον, τότε μπορεί να προχωρήσει σε εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή ανάλογα πάντοτε με το ιστορικό και τα συμπτώματα της.

Ότι πλάνο και να επιλεχθεί επιβάλλεται η τακτική παρακολούθηση μιας και είναι μια χρόνια πάθηση.

Συνοψίζοντας

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια κοινή γυναικεία πάθηση με άγνωστα αίτια αλλά με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα. Έχει χαρακτηριστεί ως γενετικό νόσημα και επηρεάζετε από πόλους παράγοντες. Υπάρχουν διάφορα πλάνα θεραπείας όπου εξατομικευμένα από ένα έμπειρο γυναικολόγο μπορούν να έχουν αποτέλεσμα.

Close Menu