Skip to main content

Τι είναι το Τεστ Γονιμότητας; Γιατί γίνεται;

Το γενικό τεστ γονιμότητας αποτελείται από μια σειρά διαφόρων ελέγχων και διαγνωστικών εξετάσεων, προκειμένου να βρεθούν οι πιθανές αιτίες της αδυναμίας ενός ζευγαριού να καταφέρει μια επιτυχημένη σύλληψη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Μετά από 1 έτος αποπειρών να συλλάβουν μέσω τακτικών σεξουαλικών επαφών, χωρίς τη χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων.
  • Μετά από 6 μήνες προσπαθειών να συλλάβουν μέσω τακτικών σεξουαλικών επαφών, χωρίς τη χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων, εάν η ηλικία της γυναίκας υπερβαίνει τα 35 έτη.

Ακόμη, η διενέργεια ελέγχου γονιμότητας γίνεται και σε περιπτώσεις που η γυναίκα αντιμετωπίζει προβλήματα με την περίοδό της ή εάν 1 από τους 2 συντρόφους έχει ήδη αντιμετωπίσει θέματα σχετικά με τη γονιμότητα.

 

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε υπογονιμότητα;

Η υπογονιμότητα είναι πιθανό να παρουσιάζεται λόγω διαφόρων αιτιών, τα οποία μπορεί να έχουν σχέση είτε με τον 1 σύντροφο, είτε και με τους 2 συντρόφους. Μάλιστα, για ένα μεγάλο ποσοστό υπογόνιμων ζευγαριών, γύρω στο 25% με 30%, οι αιτίες της υπογονιμότητας παραμένουν άγνωστες. Όμως, και σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί, ακόμη και αν η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή.

Γενικά, οι σημαντικότεροι από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα είναι οι παρακάτω:

  • Η ηλικία.
  • Ο σύγχρονός τρόπος ζωής.
  • Η δυσλειτουργία των όρχεων.
  • Η ακανόνιστη ωορρηξία.
  • Το σωματικό βάρος.

 

1. Ηλικία

Για τα ζευγάρια που έχουν την υγεία τους σε άριστη κατάσταση, είτε είναι λίγο νεότερα, είτε λίγο μεγαλύτερα των 30 ετών, οι πιθανότητες μιας γυναίκας να συλλάβει κατά τη διάρκεια κάθε μηνιαίου κύκλου της περιόδου της κυμαίνονται από 25% έως 30%. Αυτή η πιθανότητα μειώνεται αρκετά μετά τα 35 και μετά τα 40 μπορεί να πέσει στο 10% ή ακόμη λιγότερο. Επίσης, η ανδρική γονιμότητα μειώνεται καθώς ο άνδρας μεγαλώνει ηλικιακά, αλλά ο ρυθμός αυτής της μείωσης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια.

 

2. Σύγχρονός Τρόπος Ζωής

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με το άγχος, τις πολλές απαιτήσεις, τα ασταθή ωράρια εργασίας, την ανεπαρκή διατροφή, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα, και την κατανάλωση αλκοόλ και άλλων επιβλαβών ουσιών, μπορεί να μειώσει την ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων. Ειδικότερα, η κατάχρηση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά και τα 2 φύλα, ενώ το κάπνισμα στους άνδρες ενδέχεται να μειώσει τόσο την ποσότητα όσο και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Όλα αυτά μπορούν να καταστήσουν δύσκολη την επιθυμία του ζευγαριού για σύλληψη. Έτσι, σε αυτές τις περιπτώσεις η εγκατάλειψη των βλαβερών αυτών συνηθειών και η στροφή προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να οδηγήσει στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

 

3. Δυσλειτουργία Όρχεων

Για τους άνδρες, ζητήματα συχνά προκύπτουν σχετικά με τη λειτουργία των όρχεων. Ακόμη, η ποσότητα, η ποιότητα, η μορφολογία και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα. Άλλες πιθανές αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας περιλαμβάνουν την απόφραξη των σπερματικών πόρων και τις ορμονικές διαταραχές, οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν την παραγωγή σπέρματος ή να οδηγούν σε σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

 

4. Ακανόνιστη Ωορρηξία

Στις γυναίκες, μία συχνή αιτία υπογονιμότητας αφορά την ακανόνιστη ωορρηξία ή την απουσία ωορρηξίας. Επιπρόσθετοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη γυναικεία γονιμότητα περιλαμβάνουν δυσλειτουργίες στα όργανα αναπαραγωγής και ορμονικές διαταραχές. Στην πρώτη κατηγορία συγκαταλέγονται προβλήματα, όπως ο τραυματισμός ή η σύμφυση των σαλπίγγων, συχνά λόγω προηγούμενου Σεξουαλικά Μεταδιδόμενου Νοσήματος, η ενδομητρίωση και ορισμένοι τύποι ινομυωμάτων. Οι ορμονικές αιτίες που μπορούν να επηρεάσουν τη γυναικεία γονιμότητα συνήθως σχετίζονται με τις ωοθήκες, την υπόφυση ή τον θυρεοειδή αδένα.

 

5. Σωματικό Βάρος

Το πολύ μικρό σωματικό βάρος, η υπερβολική φυσική δραστηριότητα καθώς και η υπερβολική παχυσαρκία ενδέχεται να σχετίζονται με προβλήματα γονιμότητας. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη γονιμότητά τους, καθώς και οι γυναίκες που ακολουθούν ακραία προγράμματα ασκήσεων γυμναστικής.

 

Τεστ Γονιμότητας & Πρώτη Επίσκεψη

Κατά την πρώτη επίσκεψη στον έμπειρο και εξειδικευμένο Γυναικολόγο, Λαπαροσκόπο και Χειρουργό Μαιευτήρα Dr. Μανώλη Δουλγεράκη για τη διερεύνηση της γονιμότητας, ο γιατρός λαμβάνει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό του ζευγαριού και διεξάγει φυσική εξέταση. Τα ερωτήματα που τίθενται από τον γιατρό περιλαμβάνουν ζητήματα σχετικά:

  • Με την περίοδο.
  • Με πιθανή μη φυσιολογική αιμορραγία από τον κόλπο.
  • Με μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις.
  • Με την ύπαρξη πόνου στον κόλπο.
  • Με θέματα που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την αναπαραγωγή, όπως προβλήματα με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

 

Επίσης, γίνονται ερωτήσεις για:

  • Πιθανές τρέχουσες φαρμακευτικές θεραπείες.
  • Περασμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.
  • Χειρουργικές επεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει το ζευγάρι.
  • Τον τρόπο ζωής.
  • Το οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα).

 

Παράλληλα, διερευνώνται:

  • Οι μέθοδοι αντισύλληψης που χρησιμοποιούνται από το ζευγάρι.
  • Ο χρόνος που προσπαθούν να πετύχουν τη σύλληψη.
  • Η συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών, κλπ.

 

Τι εξετάσεις περιλαμβάνει το τεστ γονιμότητας;

Όσον αφορά τον έλεγχο της γυναικείας γονιμότητας στο Γυναικολογικό Μαιευτικό Κέντρο Gynaika Plus, συνήθως γίνονται ορμονικές εξετάσεις για να αξιολογηθεί η λειτουργικότητα των ωοθηκών και του θυρεοειδούς, ενώ επιπρόσθετα μπορεί να διεξαχθούν απεικονιστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα και υστεροσαλπιγγογραφία. Ακόμη, ανάλογα με το κάθε συγκεκριμένο περιστατικό, μπορεί να χρειαστεί διακολπικός υπέρηχος, ενώ μπορεί να γίνει και μέτρηση της προγεστερόνης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ωορρηξία, καθώς και μέτρηση των τιμών της προλακτίνης.

Στον έλεγχο της ανδρικής γονιμότητας στο κέντρο μας περιλαμβάνεται η εξέταση του σπέρματος ή των ούρων σε εργαστηριακό περιβάλλον, καθώς και πιθανές αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις για την εκτίμηση της κατάστασης και της λειτουργίας των αναπαραγωγικών οργάνων.

Βάσει των αποτελεσμάτων του αρχικού ελέγχου, αποφασίζεται αν το ζευγάρι θα χρειαστεί να υποβληθεί σε περισσότερες εξετάσεις, όπως υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Κάποιες από τις προαναφερθείσες διαδικασίες ενδέχεται να διεξαχθούν εκ νέου ή όχι, ανάλογα με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εξετάσεων.

Έτσι, εάν εντοπιστεί κάποια αιτία, η υπογονιμότητα συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία μέσω κατάλληλης θεραπείας. Ωστόσο, ακόμη και εάν δεν εντοπιστεί η αιτία της υπογονιμότητας, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να προταθεί θεραπεία που θα βοηθήσει το ζευγάρι στην επίτευξη εγκυμοσύνης.

Close Menu